torsdag 10. november 2011

tips til billige julekort. Og et spørsmål:

Det lages takkekort.
Vi fikk mye oppmerksomhet rundt Olais fødsel og dåp, og nå er det på tide å takke for alle fine gaver vi fikk! 

Tenkte å tipse dere om hvordan å gjøre julekort/takkekort billigst mulig. Bestiller man julekort hos fotobutikker koster det fort opp mot 6 kr pr kort. Gjør man det meste av jobben selv, blir det like billig som å bestille vanlige bilder på fotopapir. Fra 50 øre til 1, 50 kr. 

Dette er et eksempel på hvordan det kan gjøres. I og med at ingen har fått takkekortene enda, venter jeg med å vise de frem:) (der har jeg forøvrig gjort det litt annerledes enn eksempelet under. Er mer glad i å bruke håndskrift jeg:) Og symboler har jeg heller ikke tenkt å bruke)

Jeg laget en kollasj i Picasa, og brukte grunnleggende redigeringer for å få satt inn tekst og symbol etterpå. 
For å få et hvitt felt, lagret jeg et hvitt 'ark' på paint, og hentet det opp i picasa. Julekulene og andre julesymbol fant jeg på en skrifttype som heter HolidayPi TB. 

Når kollasjen er ferdig og lagret, er det bare å laste det opp hos Foto Knudsen (eller andre) og bestille vanlige kopier. Så mange du trenger. 
Et Voila!


Så har jeg et spørsmål. Hvor gammel var deres førstefødte før de fikk pakkekalender? Jeg veier for og imot å lage pakkekalender til Eline, som blir 3 år i desember.

for: 
det er koselig (for både mammaen og jenta)
fin måte å telle ned dagene til bursdag, togtur og julaften
kanskje det er flere barn i bhg som har pakkekalender (kan føle seg utenfor hvis hun ikke har det)
jeg kan pakke inn slike nødvendigheter som nye sokker, truser ol.
Jeg elsker å se henne glad og ivrig:)

mot:
i bunn og grunn kjøpepress
man må legge i mye penger for å få ordentlige gaver
det ender med at vi kjøper småting som enten kommer bort eller blir ødelagt
hun har ingen forventninger til pakkekalender
hun har fått seg minnie sjokoladekalender av tante Hanne
hun har adventskalenderbok, ett kapittel om lille glemsomme engelen Ariel for hver dag.
å drive pakkeåpning hver morgen før bhg har vi egentlig ikke tid til

har flere for- og imot-argument, men kommer ikke på fler i farta...

Så hva mener dere? Hvor gammel var deres førstefødte før hun/han fikk pakkekalender? 


Så koselig at så mange vil bli med på lotteriet mitt:) 

17 kommentarer:

Med et lekent sinn / With a playful mind sa...

Vet du det var utrolig SMART! AT ikke det gjøres i større grad?! Veldig veldig fint at du deler :)

Jeg sitter med de samme for/imot pakkekalender for min lille Nanino, og hun er bare 1 og et halvt..! Men jeg tror at om man ikke gjør så mye ut av det så blir det ikke så stress/kjøpepress for mor/far..
Jeg tenker at når man er så liten så skal det ikke så mye til. Og pakkene kan jo åpnes etter barnehagen? Hva med for eks. Ting barnet trenger, hårspenne etc, - rosin eske - "skattekart" til en liten overraskelse et sted i huset, et "gavekort" på en hyggelig tur ut, bare barnet og et familiemedlem sammen, en juleforberedende aktivitet å gjøre, en mandarin, et bilde av en spesiell person til å ha på veggen på rommet, en duplomann som er gått i glemselen- med nylaget nisselue på... er noen enkle forslag som detter ned i hodet på meg.

Lykke til med valget. ;)

Ragnhild sa...

Vi må også få ordna takkekort, er bare så sinnsykt træge til å ordne. Veldig bra tips!

Når nevøene mine var små, laga svigermor julekalender til dem. Julekalenderne var veldig enkle, og i allefall en av dem fikk et lekeplastservise, en ting av gangen og en stor ting på julaften. Syns det var lurt, sånne små plastkopper syns småunger kan være veldig spennende, spesielt i badekaret.

Elisabeth, innerst i veien sa...

Tror kanskje det er dags å lage kalender, ja. Det er helt sikkert andre i bhg som har. Råder dere til å åpne på ettermiddagen i fred og ro. Prøv å putte inn ting hun trenger, som du kanskje hadde kjøpt likevel som hårbørste, truser, lue osv.

ReVinyl sa...

Kristin, hvis du går inn på Facebooksiden til Foreldremanualen.no så spør de om det samme og har fått mange kommentarer...

Vi hadde pakkekalender fra Frøya var 3 tror jeg. Vi hadde det i et par år. Da gjorde vi det slik at ungene fikk 10 pakker hver og vi voksne fikk to hver. Jeg pakket inn pepperkakeformer de dagene vi skulle bake ol. og noen små gaver som de trengte.

De siste 4 årene har vi hatt aktivitetskalender. Altså ingen gaver, men ting som vi gjør sammen. Her er kluet å legge lista laaaavt i en travel hverdag. Vi har f.eks ting som spise middag på gulvet, leke mørkgjemsel inne, gi leker du ikke bruker lenger til andre barn som trenger det, ansiktsmale mamma og pappa, lage honninglys, spise dessert før middag osv. Ungene synes det er kjempemorro og vi får delt opplevelser og gleder sammen som lett forsvinner i hverdagsmaskavet.

Merker spesielt at dette har blitt mer utfordrende nå når de er aktiviteter for eldstemann på kveldstid. Men som sagt, legger mann lista lavt nok er det gjennomførbart ;)

Lykke til med planlegging og avgjørelse uansett hva det blir...

Klæm Siw

gult hus i svingen sa...

Vi har hatt pakkekalendere til barna leeeenge:) Synes det er en fin ide å ha aktivitetskalender jeg, tenk så spennende å spise middag på gulvet, leke mørkegjemsel med mamma og pappa, slik Siw foreslår:) Mumsi har også mange gode forslag:)
HUn har jo bok og sjokoladekalender også,hvor travelt skal det bli da, Kristin:) Kanskje hun har nok allerede:)

Takkekort og julekort er alltid aktuelt:) Takk for tipset:)

klem Trine:)

Åshild sa...

Jeg har registrert at mange unger helst vil ha sjokoladekalender. Og må det da være noe mer? Har et inntrykk av at noen unger har mistet litt forventningen til julegavene hvis kalendergavene blir for store.
Mine fikk Lego; jeg pakket inn gavene slik at de passet med byggeveildningen. Og - de åpnet annen hver dag.

Unknown sa...

Hei, dette var jammen eit lurt tips! :) Det må eg prøve på neste år. No er ligg allereie julekorta klar på kjøkkenøya - bestilt frå Foto Knudsen. Men så vart dei skamfine òg, om eg må seie det sjølv :)
Kanskje alle bloggarar burde leggje ut bilete av sine private julekort 1. desember?? :)
Når det gjeld pakkekalender, så forstår eg godt dilemmaet ditt, særleg sidan Eline allereie har kalendarar ho skal opne. Vi kjem til å lage til Malin i år (ho vert 2 år og 2 mnd i desember), men fekk eit godt tips av Besta (mor mi): heng opp ein og ein pakke i gongen, gjerne kvelden før. På den måten vil ho ikkje bli freista til av å sjå på pakkane som heng der kvar dag. Eg har kjøpt inn småting til leikekjøkkenet hos skal få til jul, samt hekla egg og muffins etc. Og så får ho minirosinøskjer nokre dagar, og andre praktiske ting andre dagar. Eg vil prøve å unngå snop og sjokolade.
Hjelp, dette vart visst ein lang kommentar, burde heller teke den i ein e-post, hehe :)
Klem, KristiN

Dorteas lille verden sa...

Hei!

Kommonden kjøpte jeg på Freetex på Heggstadmoen:) Var super heldig!
Ang julekalender så var junior 4 år da jeg begynte med pakkekalender. Hva med å gi lillefrøken en advendsgave hver lørdag eller søndag? Kinobillett, julekonsert, et puslespill/cd/bok etc. Kan jo gjøres i forbindelse med helgefrokost, tenning av advendslys etc. Siden det ikke blir så mange gaver vil det bli mer stats og glede:)

God helg til deg og dine:)

Klem

Kine sa...

Jeg har kjøpt smågaver gjennom hele året når det har vært billig. Med kalenderen i tankene, men også å ha noe på lur om det plutselig er en bursdag vi har glemt :) Om man fordeler det utover blir det ikke så dyrt. De får småting som de trenger og ønsker seg, feks barnesakser, nye fargestifter, maaange kule viskelær, bøker på deling (kjøpt i bruktbutikk 5 kr per stk), småbiler osv. Det har vært litt forskjellig i barnehagen, der er det mest poppis å ha "kinderegg-kalender" eller "lego-kalender". Jeg har sett at guttene har sett på Playmokalenderne i butikken,men jeg har jo allerede ordnet kalendergaver.

Forreten har jeg ikke ordnet noe til Lukas, han får heller få en ting hver søndag i advent :) DET er forresten en fin ting å gjøre! Gi henne en ting hver søndag, ikke stress med å kjøpe mange smågaver om du ikke har begynt enda, da er det ikke noe kos. Gi henne en gave hver søndag (feks den gode feen gjorde det), det er fint, og da setter de mer pris på det!

Ja nå vet jeg hva jeg skal gjøre til neste år. Heller kjøpe en dvd på rema 1000 til 79 kroner enn sju smågaver hver uke :) på H&M har de veldig mange tilbud, og så mange fine småting slike små frøkner vil like :)

eventyrLise sa...

Min eldste fikk første året når han nettopp var blitt to eller var det tre? Nå ble jeg litt usikker. Anyway, jeg tror og håper kanskje jeg skal snakke meg ut av det etter i år. Han har nemlig alltid hatt sjokoladekalender og haribo kalender i tillegg. Blir litt mye! Og i år ville han ha legokalender. Så regner med at det fremover kanskje blir legokalender og en godiskalender av noe slag.
Jeg får snakke med han om det. Det er jo bare småting som blir liggende å slenge rundt omkring, og jeg hater sånne småting :S

Lillebror er bare 15 mnd så han skjønner ikke det ennå og får ikke noe år. Men blir det pakkekalender igjen neste år, kommer han til å få da.

Whitebite sa...

ja,why not?
det er jo bare en gang i året!
synes det er en kjempekoselig tradisjon jeg!

PrinsessaPåErta sa...

Takk for julekorttips, tror jammen jeg skal prøve det samme!

Gutten vår fikk også da han var tre, akkurat passe stor synes vi :)

PS: var akkurat inne på hverdagsbloggen din, så fiiine barn du har! Olai var jammen blitt stor - om fire dager er vår lilleMille et halvt år også. Den største klisjeen av alle men dog så sant: tiden går så fort!

Barbros lille verden sa...

Hei på deg snuppa, og takk for sist!
Husker ikke når vi starta med pakkekalender her, men lurer på om det var når hun var to faktisk...
Det er utrOlig stas da!! Husk at det går an å legge inn aktiviteter, f. eks "i kveld skal lage julepynt". Jeg pleier å fylle med ting jeg ville kjøpt allikevel, og en sjokoladebit noen dager innimellom. Det får ned kostnaden veldig.
Lotteri under her ser jeg, løper for å ta lodd!
God helg til dere :)
Klem fra meg

I & du... sa...

Så smart!! Takkk for tips, det skal jammen huskes til neste gang! :)

Ååå.. Skjønner virkelig at du er i tenkeboksen angående pakkekalendere. Jeg hadde pakkekalender selv som barn, men den inneholdt twist, et par legobiter, tyggis, aktivitet, osv. Men fikk litt hele greia i halsen første året jeg jobbet som lærer å hadde elever som fikk iPod og diverse. Og for noen barn kan det nok bli litt mye, spesielt de som har sjokoladekalender, pakkekalender og gjerne enda en. Kjedelig når julaften ikke blir like stas fordi en har pakket opp gaver i hele desember. Men en kan jo gjøre masse koslig i en kalender da, er heldigvis opp til oss hva vi pakker inn... Gleder meg til å se hva du kommer frem til. Lykke til hvertfall! :)

Har heldigvis noen år å tenke på hva jeg vil gjøre til vesla blir så stor enda :) men jeg tror kanskje jeg kommer til å falle på en pakkekalender med aktiviteter, smågaver og sjokolade kanskje :P

Ha en fin kveld!

klem

Gunnhild sa...

for en kjempegod idee ang julekort!!
..har lurt litt på det med hvite/fargede felt i kolasjer..ikke funnet det ut selv ;)
her i huset har vi pakkekalender.. mine 3 små åpner på rundgang, og jeg har bare småting som de trenger inni. lørdagene pakker jeg inn lørdagsgodtet, og i søndagene har vi gjerne en fellesaktivitet.
(elsker siw idee om å spise på gulvet!!)

-jeg har for eks pakket inn julekort ferdig frankert og med adresse på, så kan ungene skrive hilsenen på, og sende.

lykke til ;)

Anonym sa...

Mi førstefødte fikk sin første pakkekalender da hun var 8 dager ;-) Broren min hadde kjøpt og pakket inn til henne, med Tarzan body, smokk og andre nyttige ting. Noen av pakkene var ting til oss foreldre. Når jeg tenker på dette blir jeg rørt! For en fantastisk omtanke!!
Synes ideen med å spise på gulvet og dessert før middag var god! Den skal jeg ta med i årets kalender til mine to!
Carina

helene sa...

mine er nå 4 år og 2 år. og dette er første året deres med pakke kalender. fikk den sendt fra trøndelag fra besteforeldra deres. kjempe koselig. vært litt godis der og div andre ting. men jeg var også redd det skulle bli feil og att de kanskje ble utakknemmelige og masete. men det har heldigvis gåt greit. mvh helene